Samtidssagor

Främlingen

Wednesday, March 31, 2010

Att skylta för sin sak

Det är väl värt att använda sig av olika verktyg och hjälpmedel när det kommer till att tala sig varm för något. Oavsett om det är en önskan att uppmana folk att köra försiktigt eller att torka av diskbänken efter sig på kontoret, så är en vänlig skylt ofta den bästa vägen.
Skyltar kan ju komma i många olika former, precis som en uppmaning kan. Det viktiga är hur man säger det; till och med en ganska sträng uppmaning kan bli betydligt trevligare med ett "är du snäll", eller "tack" på slutet.
Vad man än vill säga säger man det generellt sett bäst genom en vänlig och tydlig instruktion, allra helst i tryck och uppsatt. Då kan folk inte undgå den, och man kan fortsätta hänvisa till den över en längre tid. Sedan spelar det ingen roll om det är en regel eller en riktning eller en instruktion, informationen går fram lika bra ändå. Om man dessutom kan lägga till lite färg och form blir det ännu bättre.

En skylt kan också göras i många format, exempelvis i form av en bildekal eller en företagslogga. Ju mer man är beredd att inte begränsa sig själv fantasimässigt, desto tydligare lär ens budskap gå fram. Ifall man har ett brådskande budskap där informationen omedelbart behöver gå fram (exempelvis "Här leker barn - Kör försiktigt", så är det kanske inte rätt läge att lägga krut på färg och design dock, där är tydligheten det absolut mest viktiga.
Så självklart avgör syftet formen. Men i övrigt kan man experimentera ganska mycket när det kommer till skriftlig information!

No comments: