Samtidssagor

Främlingen

Friday, July 17, 2009

Leksaker

Leksaker är ett begrepp som i princip alla människor kan relatera till, oavsett vilken ålder man är i. Men kommer egentligen detta sig? Jo, alla har vi ju givetvis varit barn någon gång och därför högst troligt lekt med leksaker av något slag.

Det som kanske är mest intressant när man pratar om leksaker är just hur vi människor har helt olika synsätt och minnen på leksaker. Detta beror givetvis på vilken ålder man är i och vilket årtionde man är född. Man kan utan tvekan konstatera att om en 12-årig pojke idag skulle prata om leksaker med en 40-årig man, skulle det säkert finnas ett stort glapp i hela deras samtal. Den lilla pojken skulle troligtvis babbla på om data- och tv-spel av olika kategorier, och mannen skulle troligtvis inte riktigt hänga med i pojkens tankar. Mannen däremot skulle antagligen tänka tillbaka på sitt spännande lego och han soldatgubbar från hans tid, när han var lite.

Skillnaden mellan leksaker förr och leksaker nu, är alltså väldigt tydlig. Tekniken och andra saker har framförallt haft en stor påverkan på den snabba utvecklingen. Man skulle nästan kunna konstatera att dagens barn har blivit lite bortskämda. Flickor nöjer sig inte längre med en docka, utan de ska nu ha många olika dockor, med olika hårfärg och i olika storlekar. Man ska ha både en Barbiedocka, en vanlig docka, en Bratzdocka, en Sindydocka och så vidare.

Man kan helt enkelt säga att barnens ha begär i dagens samhälle har ökat drastiskt sedan vi vuxna själva var barn. Men varför har det egentligen blivit så? Det vore nog inte rättvist att skylla på barnen. Det enda rätta vore nog att lägga skulden på det konsumtionssamhälle vi i dag lever i, men också på de föräldrar som aldrig vågar säga nej till sina barn och fortsätter skämma bort dem genom att ständigt köpa nya leksaker.

No comments: