Samtidssagor

Främlingen

Friday, October 9, 2009

Goda GI tips

Att äta mat enligt GI kan ibland kännas både tufft och tråkigt, även om man är motiverad och känner att det fungerar. Bara tanken på att få äta en liten bit bröd eller en god pasta bidrar med att det kurrar till hårt i magen.

Så vad ska man egentligen göra när man har dag som dessa? Hur ska man få bukt på denna svacka? Faktum är att svaret inte är så komplicerat som alla verkar tro. För som vi alla vet så är GI metoden bra på väldigt många sätt. Den är till och med så pass bra att man faktiskt kan tillåta sig själv att äta både pizza och bakverk om man så skulle vilja. Det är för bra för att vara sant tänker ni, men det är det inte.

Tack vara alla de goda och spännande recept som GI metoden erbjuder, så finns det även rätter för de tillfällen då suget sätter in. Därför så följer här lite tips och råd på hur man kan gå till väga.

Varför inte prova på att baka en riktigt svensk klassiker i bullvärlden, nämligen kanelbullen. Men detta är ju givetvis inte vilken kanelbulle som helst, utan en kanelbulle a la GI. Precis som vi anhängare av GI metoden vill ha det: Gott, nyttigt och framförallt varierande.

Här följer de ingredienser du behöver för att baka denna omtalade GI-kanelbullen. Detta brukar räcka för cirka 30 bullar:

•    Smör
•    Mjölk
•    Dinkelmjöl
•    Jäst 100 gram
•    Kanel, sötningsmedel, salt, ägg

Att baka själva GI- bullen är inte mycket mer komplicerat än att baka en vanlig kanelbulle. Börja i vanlig ordning med att värma mjölken till 37 grader. Därefter blandar du denna med en fjärdedel av mjölet och sötningsmedlet. Bland sedan jästen ihop med mjölken och mjölet, och låt sedan detta stå och jäsa i cirka 30 min. Under tiden som man väntar på detta kan det vara smart att placera ut alla formar på plåten.
  Då många av er troligtvis har bakat kanelbullar förut, så tänker jag därför skippa del två i bakandet. Det viktigaste är ju så klart att din kanelbulle är bakad enligt GI metoden och att den håller ditt blodsocker stabilt länge

No comments: